Wyruszasz z wędrownikami na wyprawę? Uciekacie z ZZ-tem z miasta? To idealny moment na zrobienie na kuchni polowej czegoś ambitniejszego. Poprosiliśmy jednego z naszych azymutowych królów patelni i cesarzy ogniska, pwd. Karola Kaszyńskiego, o wybór trzech posiłków na tę okazję. Sprawdźcie te 3 przepisy na idealny obiad na biwak!

Podane przepisy są dostosowane do warunków biwakowych (da się je zrobić przy minimalnej ilości garnków) i zawierają proporcje na około 10 osób.

Coś na szybko i słodko – obiad w 25 minut

Akcesoria:
Jeden duży garnek lub kociołek
Opcjonalnie, dodatkowo: patelnia na której usmażysz kurczaka
Nóż
Coś do mieszania w garnku

Składniki:
1,5 kg piersi kurczaka (ok 4 piersi)
600 – 700 g ryżu (6 – 7 woreczków ryżu)
500 ml śmietany 30%, ew. można użyć mleka kokosowego
Ananas w puszce
30 ml oleju

Przyprawy:
Sól
Pieprz
Curry
Ostra papryka

Ryż wrzucamy do osolonej, gorącej wody. Kurczaka kroimy w niezbyt grubą kostkę. Rozgrzewamy olej na patelni/garnku wrzucamy kurczaka, następnie intensywnie mieszamy. Po około 2-3 minutach dodajemy do smaku sól, pieprz i 2-3 łyżeczki curry i smażymy jeszcze ok 2 minut. Na koniec dodajemy śmietanę i pokrojonego w kostkę ananasa z puszki (można dolać trochę soku). Trzymamy na ogniu przez 5 minut od zagotowania. Potrawę można wymieszać z ugotowanym ryżem.

Coś z warzywami

Akcesoria:
Duży garnek lub kociołek
Nóż
Coś do mieszania w garnku

Składniki:
1,5 kg kiełbasy
30 ml oleju
3 puszki pomidorów lub kilogram świeżych
1 cukinnia
3 cebule
5 papryki
0,5 kg startego sera do posypania

Przyprawy:
Sól
Pieprz
Ostra papryka

Do garnka, na rozgrzany olej, wrzucamy kiełbasę. Chwilę podsmażamy na dużym ogniu, następnie zmniejszamy ogień, dodajemy pokrojoną w półtalarki cebulę i smażymy do zeszklenia (jeśli ogień jest bardzo duży, a garnek rozgrzany – można wykorzystać ciepło naczynia i na chwilę zdjąć je z ogniska). Dodajemy pomidory, pokrojoną w kostkę paprykę i cukinię, lekko solimy i dusimy do miękkości. Na koniec doprawiamy pieprzem i ostrą papryką, a w razie potrzeby również solą. Po wydaniu posypujemy serem, podajemy z pieczywem.

Przeczytaj też: jak powinni jeść wędrownicy?

Coś na ziąb – dla prawdziwych kuchmistrzów

Akcesoria:
Dwie miski (w tym jedną na żeberka w marynacie)
Duży garnek lub kociołek z grubym dnem
Nóż
Coś do mieszania w garnku

Składniki:
1,5 – 2 kg żeberek
0,75 kg kiełbasy wieprzowej
2 kg ziemniaków
1,5 kg kapusty kiszonej
2-3 cebule
4 ząbki czosnku
100 g słoniny
50 ml oleju

Przyprawy:
Liść laurowy
Ziele angielskie
Tymianek
majeranek
Papryka ostra
Pieprz
Sól

Marynata

Najlepiej dzień wcześniej poporcjować żeberka (po 2-3 żebra), dodać posiekaną cebulę, dodać oleju, sól i pieprz, 5 potłuczonych ziaren ziela angielskiego, 2 łyżeczki ostrej papryki, łyżkę majeranku i pół łyżki tymianku oraz liść laurowy. Wszystko dokładnie mieszamy.

Danie właściwe

Na garnku z grubym dnem roztapiamy pokrojoną w kostkę słoninę, dodajemy dwie posiekane cebule i czosnek oraz mieszamy do zeszklenia. Dodajemy pokrojoną w plasterki kiełbasę i podsmażamy. Wyciągamy kiełbasę z cebulą do oddzielnego naczynia i wrzucamy do garnka żeberka, które smażymy na dużym ogniu do zrumienienia (ok 5 min) następnie wyciągamy z garnka. Po zmniejszeniu ognia wrzucamy poszczególne warstwy: na dno około połowę kapusty, następnie podsmażone żeberka, podsmażoną cebulę z kiełbasą, pokrojone w kostkę ziemniaki (mogą być w mundurkach) i zamykamy wszystko drugą warstwą kapusty – każdą warstwę posypujemy przyprawami (solą pieprzem, tymiankiem i majerankiem – do smaku). Dusimy około 1,5 godziny na wolnym ogniu pod przykryciem. Jeśli garnek okazałby się za cienki, bądź ogień za duży możemy danie co jakiś czas przemieszać.

Przeczytaj także

Jedna myśl o “3 przepisy na idealny obiad na biwak #1

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *